Makita MLT100 table saw not starting

All tool questions and recommendations or complaints in this forum please

Moderator: Moderators

Post Reply
HendoMan566
Newly registered Member
Posts: 2
Joined: Fri Oct 16, 2020 1:06 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Makita MLT100 table saw not starting

Post by HendoMan566 »

I recently picked up a second hand table saw, which I used to rip some sheets no problem. However when cleaning up the saw and checking the brushes for wear, having replaced the brushes the motor won't now start.
I've checked and all the cabling and switches are connected, and I took the motor housing off in case there was sawdust or dirt in the motor but if all seems clear.
I believe I've reattached the brushes properly, having found some YouTube videos showing what to do, but I'm at a loss.

Does anyone have any ideas?

Thanks
User avatar
big-all
Pro Carpenter
Posts: 22041
Joined: Sat Dec 16, 2006 10:11 pm
Location: redhill surrey an auld reekie laddie
Has thanked: 661 times
Been thanked: 2028 times

Makita MLT100 table saw not starting

Post by big-all »

heeelllooo and welcome HendoMan566 :welcome: :welcome: :welcome:
does anything happen at all like a click hum or light but blade not turning or is it dead ??
we are all ------------------still learning
User avatar
Dave54
Senior Member
Posts: 4735
Joined: Wed Feb 25, 2015 7:20 pm
Has thanked: 1201 times
Been thanked: 1081 times

Makita MLT100 table saw not starting

Post by Dave54 »

New brushes, with springs a bit longer than the old ones?
HendoMan566
Newly registered Member
Posts: 2
Joined: Fri Oct 16, 2020 1:06 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Makita MLT100 table saw not starting

Post by HendoMan566 »

Hi, the first time it tried to fire and stopped. There was a small flash. Then nothing
The new brushes are Makita, according to the schematic I managed to locate
User avatar
Dave54
Senior Member
Posts: 4735
Joined: Wed Feb 25, 2015 7:20 pm
Has thanked: 1201 times
Been thanked: 1081 times

Makita MLT100 table saw not starting

Post by Dave54 »

Sounds to me like the brushes aren't right down the brush box.
I looked at the YouTube thing about changing them, they're the type with a big plastic screw on the outside?
Make sure the tube they fit down is clean and the brushes slide easily right down to the bottom.
User avatar
big-all
Pro Carpenter
Posts: 22041
Joined: Sat Dec 16, 2006 10:11 pm
Location: redhill surrey an auld reekie laddie
Has thanked: 661 times
Been thanked: 2028 times

Makita MLT100 table saw not starting

Post by big-all »

try another known working item in the socket first
These users thanked the author big-all for the post:
Dave54 (Fri Oct 16, 2020 5:57 pm)
Rating: 7.14%
we are all ------------------still learning
User avatar
Dave54
Senior Member
Posts: 4735
Joined: Wed Feb 25, 2015 7:20 pm
Has thanked: 1201 times
Been thanked: 1081 times

Makita MLT100 table saw not starting

Post by Dave54 »

big-all wrote:
Fri Oct 16, 2020 5:14 pm
try another known working item in the socket first
Yup, but the socket and the plug fuse are the first places to look.
I've never been caught out that way, not ever, not even once. . . :oops:
User avatar
Cannyfixit
Senior Member
Posts: 2471
Joined: Sat Dec 15, 2007 7:55 pm
Location: Cheshire
Has thanked: 94 times
Been thanked: 175 times

Makita MLT100 table saw not starting

Post by Cannyfixit »

if the brushes and power are ok,try holding the start button if it runs it will be the motor start capacitor
If you feel you have benefited from the Free advice given on the Forum, Please consider making a donation to UHM's Nominated charity, read all about it and donate here :

http://www.donnasdreamhouse.co.uk/#/ple ... 4529684719
Post Reply

Return to “Tool Talk”